Artikel Rondom: Meer kortingen en voordelen voor mensen met beperkingen bij evenementen

SchepenGuidoVandenberghe

Wetteren Wetteraars met een beperking zullen binnenkort van voordelen kunnen genieten bij sportieve en culturele evenementen. De gemeente wil een kaart invoeren die recht geeft op kortingen en lagere tarieven. 

Wetteren gaat naar alle waarschijnlijkheid de European Disability Card invoeren. Dat is een kaart waarmee mensen met een beperking van voordelen kunnen genieten bij sportieve of culturele evenementen, zoals verlaagde toegangstarieven, kortingen bij rondleidingen met een gids of voorbehouden plaatsen. “In mijn praktijk als advocaat sta ik in voor een dertigtal bewindvoeringen, waarvan enkele mensen met een beperking”, zegt schepen van Cultuur Guido van den Berghe (Eén). “Die mensen moeten met een tegemoetkoming voor mindervaliden rondkomen en hebben het niet breed. Trek van die tegemoetkoming nog de verblijfskosten in een instelling af en er schiet niet veel meer over voor cultuur.”

Van den Berghe wil de Disability Card integreren in de Uitpas, een regionale spaar- en voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten. Wetteren sloot zich onlangs aan bij de regio Dender. “We hebben al de Uitpas en de Vriendenpas in cc Nova, dus wil ik niet de zoveelste kaart creëren.”

België is in Europa een van de voortrekkers van de invoering van de kaart, samen met Malta, Finland, Italië, Cyprus, Estland, Slovenië en Roemenië. In Wetteren werd de invoering van de kaart al voorgelegd in de gemeenteraad, maar omdat het advies van de cultuurraad ontbrak, werd het agendapunt uitgesteld. Nu de cultuurraad een positief advies gaf, wordt het vermoedelijk in februari goedgekeurd. “Ik verwacht niet dat er een politieke partij zal tegenstemmen”, besluit Van den Berghe hoopvol.

(Bron: Rondom-22 januari 2018, Lieven Van Imschoot, http://www.rondom.be/regionieuws/meer-kortingen-en-voordelen-voor-mensen-met-beperking-bij-evenementen/ )