Kerken blijven er voor de gemeenschap

Met de nota “Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk”, heeft minister Bourgeois  de wens geuit  dat op het lokale niveau in overleg tussen kerkelijke en gemeentelijke overheden een toekomstvisie over de kerken wordt ontwikkeld.

De steden, gemeenten en kerkbesturen stonden en staan voor een grote uitdaging. Het vinden van andere zinvolle en betaalbare bestemmingen voor kerken.

Ook Wetteren is deze oefening aan het maken. De kerkelijke overheid heeft  in haar kerkenplan drie kerken weerhouden voor de eredienst:  Massemen Sint-Martinus, Wetteren Sint-Gertrudis en Wetteren Sint-Anna-ten-Ede. Deze laatste wordt als gelegenheidskerk behouden.

Dit betekent dat voor vijf andere kerken een oplossing moest worden gezocht. In juni 2015 werd daartoe een ronde tafel gehouden met onder andere alle adviesraden. Bedoeling daarvan was om te kijken wat een mogelijke invulling zou kunnen zijn voor iedere gebouw dat niet langer als kerk zou worden gebruikt. Als een rode draad door alle interventies liep de wens om er over te waken dat de gebouwen ten dienste bleven staan van de gemeenschap. Een kerk heeft altijd als doelstelling gehad om mensen te verbinden, een sociale rol te vervullen en dit zou zo moeten blijven.

Waar staan wij op vandaag met de verschillende kerken:

Christus Koning wordt gebruikt door verschillende sociale organisaties als Deelpunt (sociale kruidenier), ’t Ensemble (tweedehandskledij) en de vluchtelingenwerkgroep.

OLV Overschelde wordt verhuurd aan het Schepperinsituut die de ruimte gebruikt als turnzaal. Een bestemming voor jeugd en onderwijs.

De Sint-Theresiakerk van Overbeke zal in erfpacht worden genomen door de gemeente voor de volgende 27 jaar, met als bedoeling er een cultureel- en gemeenschapshuis voor de lokale verenigingen. Zo zou de bibliotheek er in worden ondergebracht en kunnen worden gebruikt voor muziek en toneel. De dienst vrije tijd, onder de verantwoordelijkheid van de cultuurschepen zal een plan hiervoor uitwerken.

Heilig Hart Kwatrecht werd verkocht. Op basis van uitgewerkte voorstellen werd bepaald wie zich als koper kon aanbieden. Het gebouw zal als baken blijven bestaan en wij hopen de eigenaar er in slaagt om de voorgestelde invulling te geven. Het zal dan zeker een ontmoetingsplaats kunnen blijven.

Voor de Sint Martinuskerk van Westrem is er op het ogenblik nog geen definitieve oplossing. De kerk is bouwkundig erfgoed en maakt deel uit van het beschermde dorpsgezicht. Maar er wordt hard aan gewerkt om ook een oplossing te vinden die maakt dat het gebouw zijn statigheid kan behouden.

Vanuit EEN Wetteren kunnen wij ons alleen maar verheugen met de herbestemmingen die de verschillende kerken hebben gekregen. Voor ieder gebouw werd een invulling gevonden die een bijdrage blijft leveren aan de gemeenschap. En zo blijven de kerken de rol waarvoor ze aanvankelijk werden gebouwd ook vervullen, namelijk mensen samenbrengen.

Ook de goede samenwerking met de kerkelijke overheden moet worden beklemtoond. Hun opstelling met het oog op de toekomst heeft er toe bijgedragen dat oplossingen kon worden uitgewerkt die ook de gemeente niet in een financiële wurggreep houdt. De vergoeding van 1 euro voor de erfpacht van de kerk van Overbeke is daar een goed voorbeeld van.

Herman Strobbe

Schepen van erediensten voor EEN Wetteren